İçerik Pazarlaması Bülteni - #82: Yapay Zekanın Yükselişi / Google'dan Yeni İçerik İpuçları
Herkese 2023’ün ilk bülteninden merhaba! Kısa bir aradan sonra tekrardan birlikteyiz. Şubat ayı farklı teknoloji devlerinin yapay zekayla yaptıkları yeni çalışmaları duyurdukları bir ay oldu. Google’ın yapay zekayla üretilen içeriklerle ilgili görüşlerini paylaşması da bu ayın önemli gelişmelerindendi.
Detayları öğrenmek için Şubat bültenimizi okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Google, Yapay Zeka Üretimi İçeriklerle İlgili Bir Kılavuz Yayımladı
Google Arama, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle ilgili yeni bir kılavuz yayımladı.
Sıralama ölçütlerinin içeriklerin nasıl üretildiğinden ziyade özgünlük ve kaliteyle ilgili olduğunu belirten Google, yeni Helpful Content güncellemesi de dahil olmak üzere yıllardır bu kuralı benimsediklerini belirtiyor.
Google, yapay zeka ve diğer otomasyonlar kullanılarak üretilen ve ana amacı sıralama sonuçlarını değiştirmek olan içeriklerin spam olarak kabul edildiğini söylüyor. SpamBrain ve farklı spam algılama sistemlerinin uzun yıllardır geliştirdikleri uygulamalar, bu tarz üretilen içerikleri rahatça tespit ediyor.
Yapay zekadan faydalanarak üretilen ve Helpful Content standartlarına uygun içerikler Google tarafından desteklenirken bu teknolojinin kaliteli içerik üretimine yardımcı bir araç olduğu da vurgulanıyor.
Yani, Google’ın E-E-A-T kuralına uyan içerikler, üretim şeklinden ziyade kalite, özgünlük, faydalı olma ve güvenilirlik ölçütlerinden geçer not aldığı sürece kural ihlali yapmıyor.
Kılavuzun detayları için:
https://developers.google.com/search/blog/2023/02/google-search-and-ai-content
Ahrefs’ten Joshua Hardwick’in bu kılavuzu yorumladığı yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Google’dan Helpful Content Üretimine Dair Yeni Öneriler
Google, içerik üreticilerinin Google arama standartlarına uygun içerik üretip üretmediklerini anlayabilecekleri bir kılavuz paylaştı.
Helpful Content güncellemesi duyurulduktan sonra daha çok konuşulmaya başlanan kullanıcı odaklı ve faydalı içerikler, Google’ın arama sıralama koşullarının en önemlilerinden biri.
Google, bu konuda yaşanabilecek kafa karışıklıklarını giderebilmek adına içerik üreticilerine değerlendirme yapabilecekleri faktörleri sıraladı. Dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Şubat 2023 Product Reviews Update
Google, devreye girmesi 2 hafta sürecek olan Şubat 2023 Ürün İncelemeleri güncellemesini duyurdu.
11 dili etkileyecek bu güncellemeyle birlikte halihazırda var olan Ürün İncelemeleri Kılavuzu da güncellendi. Kılavuzun adı artık “Ürün İncelemeleri Güncellemesi” yerine “Ürün İncelemeleri Sistemi” olarak geçiyor.
Sistemin amacı, gerçek deneyim ve araştırmaya dayalı ürün incelemelerini ortaya çıkarabilmek.
https://www.searchenginejournal.com/google-february-2023-product-reviews-update/480580/
“Google Discover” dan Gelen Trafiği Artırmak İçin E-A-T yerine “Helpful Content”e Odaklanma Zamanı
Google, Discover sayfaları için hazırladığı rehberde E-A-T’ye atıfta bulunan kısmı kaldırıp “Helpful Content”e yönlendirdi. Böylece yararlı içerik yazmanın Keşfet’ten gelen trafiği artırmak için önemli bir gösterge olduğu Google tarafından açıkça ortaya koyuldu.
Mart ayında itibari ile yayında olacak bu güncellemeye hazırlık yapmak için “Helpful Content Güncellemesi”ni detaylı olarak ele aldığımız bu webinarımızı izleyebilirsiniz.
Yapay Zeka Arama Sonuçlarını Nasıl Etkileyecek?
Yapay zeka uygulamalarının Google’ı nasıl etkileyeceği konusundaki tartışmalar sürüyor.
ChatGPT gibi yapay zeka programlarının pazarlamacılar için ne anlama geldiğini araştıran Neil Patel, bu uygulamaların Google’ın verilerinden faydalandığına dikkat çekiyor.
Patel, ürünleriniz/hizmetleriniz veya içeriğinizle kullanıcılara mümkün olan en fazla değeri sağlamaya odaklandığınız sürece yapay zekanın işinize olası olumsuz etkilerinden korunacağınızı düşünüyor.
https://neilpatel.com/blog/how-ai-will-impact-search/
Yapay Zeka Destekli Arama Motoru Bing’i Denemek İçin 48 Saatte 1 Milyondan Fazla Kullanıcı Kayıt Oldu
Microsof, yeni yapay zeka destekli arama motoru Bing’i denemek için 48 saat içerisinde 1 milyondan fazla kullanıcı kazandığı açıklandı.
Şubat başında arama motoru Bing için tasarlanmış yeni bir ChatGPT’nin kullanılacağı duyurulmuştu.
Bing’in önümüzdeki günlerdeki performansı, pazarlamacılar ve SEO uzmanlarının çalışma alanlarını da etkileyecek gibi görünüyor.
Haberin detayları için:
https://searchengineland.com/over-one-million-people-signed-up-to-try-the-new-ai-powered-bing-392997
Microsoft Yapay Zekanın Kullanım Alanını Genişletiyor
Yeni yapay zeka destekli arama motoru Bing dışında yapay zekanın kullanım alanını temel Office programlarına genişletmeyi planlayan Microsoft’un konuyla ilgili Mart ayında detaylı bir duyuru yapması bekleniyor.
Bing’in yapay zekayı kullanım şekli olan The Prometheus Method, teknik olarak Office programlarında şu anda da kullanılabilir olsa da duyurulmamış birçok özelliğinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
https://www.theverge.com/2023/2/10/23593980/microsoft-bing-chatgpt-ai-teams-outlook-integration
Opera, Yapay Zeka Üretimi İçerik Entegrasyonunu Duyurdu
Yapay zeka destekli farklı hizmetlerin duyuruları devam ederken Opera da kendi çözüm ve yeniliklerini duyuranlar arasında yerini aldı.
Yapay zeka üretimi içeriklerin bilgisayar ve mobil tarayıcılarına entegre edileceğini belirten Opera, tarayıcı kenar çubuğuna yapay zeka tarafından oluşturulan popüler içerik hizmetlerini eklemeyi planlıyor.
Kullanıcıların tarayıcı kullanımı deneyimini geliştirecek olan yeni özelliklerle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ekonomik Durgunluk Döneminde Büyüme Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Forbes’dan Gary Drenik, Amra & Elma isimli dijital pazarlama ajansı kurucularıyla bir röportaj gerçekleştirdi.
Röportajda farklı jenerasyonların sosyal medya kullanım alışkanlıkları ve online alışveriş davranışları gibi istatistiklerden yola çıkarak ekonomik durgunluğun olduğu bir dönemde markaların nasıl büyümeye devam edebileceği tartışılıyor.
Röportajı dinlemek veya okumak için:
Google’dan Ramazan Ayı İçin Video Pazarlaması İpuçları
Video izleme oranının yılın diğer aylarına göre %63 fazla olduğu bir dönem olan Ramazan ayı, markaların video pazarlama stratejileri için önem taşıyor. Rekabetin arttığı, yaratıcılık ve özgünlüğün kazandığı bu dönem için Google, en etkili olabilecek video içerik fikirlerini paylaştı.
Ramazan ayının insanların daha bilinçli olduğu bir dönem olması ve video izleme zamanlarının artması nedeniyle bu iki noktaya odaklanan Google’ın önerdiği pazarlama ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Kısa Formlu İçerikleri Pazarlama Stratejilerinizde Nasıl Kullanabilirsiniz?
Search Engine Land, kısa formlu içeriklerin ne olduğundan ve pazarlama stratejilerinizde bu içeriklere nasıl yer verebileceğinizden bahsetti. Sosyal medya postları, TikTok ve YouTube Shorts gibi kısa videolar ve az kelimeli blog yazıları kısa formlu içeriklerin en bilinen 3 tanesi.
Kısa formlu içeriklerin en önemli avantajlarıysa şöyle:
SEO uyumlu kısa formda içeriklerle trafik ve lead kazanmak
Marka bilinirliğini artırıp kullanıcılarla etkileşim kurmak
Kısa içerikleri içerik stratejinize nasıl dahil edebileceğinizle ilgili detaylı ipuçları için:
https://searchengineland.com/short-form-content-393191
LinkedIn’den İçeriğinizin Daha Fazla Kişiye Ulaşmasına Yardımcı Olacak Yeni Araçlar
LinkedIn'in yeni araçları ile yapabilecekleriniz şunlar:
LinkedIn makalelerinin SEO başlığını ve açıklamasını özelleştirebilme özelliği ile içeriğinizi optimize edebilir ve arama motorlarında görünürlüğünü artırabilirsiniz.
Profilinizdeki “Faaliyetler” bölümünde dilediğiniz resimler, videolar, haber bültenleri ve belgeleri öne çıkarabileceksiniz. Bu güncelleme önümüzdeki haftalarda kullanıma sunulacak
Planlanmış haber bültenleri ve makaleler özelliği eklendi. İçeriklerinizi LinkedIn'de en iyi zamanlarda planlayabilir ve paylaşabilirsiniz.
LinkedIn'deki bu güncellemelerle ilgili detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 👇
https://www.searchenginejournal.com/linkedin-introduces-seo-tools-for-articles/480894/
Anket: Kurumsal Şirketlerde İçerik Pazarlaması
En az 1.000 çalışanı olan şirketlerde çalışan 278 pazarlamacı ile yapılan anket en önemli ortak zorluğun ekip içi iletişim olduğunu ortaya koyuyor.
Katılımcıların %37’sinin gerekli teknolojiye sahip olduklarını ancak potansiyelini tam olarak kullanmadıklarını belirttiği çalışmada bir önceki yıl %79 olan video kullanımının %87'ye çıkması dikkat çekiyor. Aşağıdaki linkten çalışmayı detaylı inceleyebilirsiniz.
afetsonrasi.com yayında!
icerikbulutu.com olarak afet bölgesindeki yaraları sarabilmek amacıyla elimizden gelen tüm gayreti göstermeye çalışıyoruz.
Bundan sonraki süreçte afet bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın psikolojik desteğe ve sigorta, hukuki hakları için desteğe ihtiyaçları olacak.
Bu destekler hakkında bilgilendirmek amacıyla bir süredir hazırlıklarını yaptığımız afetsonrasi.com isimli platformumuzu yayına aldık.
Güncel ve doğru bilgi sunabilmek adına bu platformdaki içerikleri icerikbulutu.com'un Doktor, Psikolog, Avukat, Sigorta Uzmanlığı mesleklerini aktif olarak icra eden profesyonel içerik üreticileri üretti.
Platformu incelemek için 👉 https://afetsonrasi.com/
📣 Bilgilendirme
Çok sayıda ilimizi etkileyen ve hepimizi derinden sarsan depremler nedeniyle mart ayında gerçekleştirmeyi planladığımız, son 2 senedir dünyadan ve Türkiye'den dijital endüstriyi içerik pazarlama perspektifinden aktaran, Türkiye'nin en büyük İçerik Pazarlaması etkinliği olan İçerik Bulutu Content Marketing 2023'ü erteleme kararı aldık.
Önümüzdeki dönemde etkinliğin tarihiyle ilgili sizleri yeniden bilgilendireceğiz.