🗞️ İçerik Pazarlaması Bülteni - #84: Helpful Content Update / Potansiyel E-İhracat Pazarları ve Daha Fazlası..
Merhaba,
2023’ün son çeyreğine giriş yaparken yapay zekâdaki gelişmeler pazarlama profesyonellerini gündeminde en ön sıralarda yer almaya devam ediyor. Bu gelişmeler haricinde ay boyunca öne çıkan ilham verici içerikleri sizler için derledik.
Keyifli okumalar!
🗣️ Helpful Content Update Bir Kez Daha Yayında!
Google, ilkini geçen sene yayınladığı ''Helpful Content Güncellemesi''nin Eylül 2023 versiyonunu yayına aldığını duyurdu.
Tamamlanması 2 hafta sürecek bu güncelleme ile yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin arama motoru sıralamalarında düşüş yaşaması bekleniyor.
Bu güncelleme tek tek sayfaları değil tüm siteyi etkileyecek. Site çapında yapılacak inceleme ile çok sayıda düşük kalitede içerik tespit edildiğinde ilgili site işaretlenecek ve bu da ciddi sıralama kaybına neden olacak.
Dolayısıyla bu içeriklerin tespit edilip kalite kriterlerini karşılayacak hale gelecek şekilde güncellenmesi gerekiyor.
Google’ın güncelleme hakkındaki detayları paylaştığı web sayfasına bu linkten ulaşabilirsiniz.
🗺 Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu Ticaret Bakanlığı Tarafından Yayınlandı!
Rapor, Türkiye'nin e-ihracat potansiyelini artırmaya yönelik önemli bir çalışma. Raporun bulguları ve önerileri, Türk firmalarının e-ihracat faaliyetlerini artırmaları için yol gösterici nitelikte.
Rapora göre büyüyen küresel e-ticaretin bir parçası olarak Türkiye’nin e-ticaret hacmi de hızla büyüyor. Türkiye’nin ilişkide bulunduğu ülkeler yüksek bir e-ticaret potansiyeli taşıyor.
Raporda, Türkiye'nin e-ihracat potansiyeli açısından öne çıkan ülkeler: ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya olarak sunuluyor.
Bu ülkeler, nüfus büyüklüğü, ekonomik gelişmişlik düzeyi, e-ticaret hacmi ve Türkiye ile olan ekonomik ilişkileri açısından önemli potansiyele sahip.
Rapor, Türk firmalarının bu ülkelere yönelik e-ihracat faaliyetlerini artırmaları için çeşitli öneriler sunuyor. Bu öneriler arasında, pazar araştırması yapılması, hedef kitlenin belirlenmesi, uygun ödeme yöntemlerinin kullanılması ve yerel pazara uyum sağlanmasının önemi vurgulanıyor.
Raporun detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Biz de Türkiye'nin önde gelen e-ticaret markalarına verdiğimiz profesyonel içerik ve çeviri hizmeti ile bu büyümenin parçası olduğumuz için gururluyuz. 😎




Bülten abonesi olarak çeviri taleplerinizde size özel %20 indirim fırsatından yararlanmak için hemen bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com
📣 ContentGo AI İlk Versiyonuyla Ekim’de Yayında!
Webrazzi XYZ 2023 etkinliğinde lansmanını yaptığımız yapay zeka destekli içerik üretimi aracımızı herkesin kullanımına açmak için çalışmalarımız devam ediyor.
Ekim ayında yayına almayı planladığımız aracı ilk deneyenlerden olmak için hemen bekleme listemize katılın.
📇 Çeviri Dünyasında İki Önemli Oyuncu: Çeviri Talimatları ve Makine Çevirisi
İçerik Kalite ekibimizden Tuğçen Salkıç, çeviri ihtiyacı olan markaların bilgi sahibi olması gereken “Çeviri Talimatları” ve “Makine Çevirisi” kavramlarını İçerik Bulutu Akademi’de detaylarıyla açıkladı.
Makine Çevirisi
🔍 Kullanım alanları
📌 Avantajları ve dezavantajları
👤 İnsan çevirisinin yerini alabilir mi?
💻 Bilgisayar destekli çeviri ile farkları
Çeviri Talimatları
Çeviri projelerinde kaliteyi korumak için markanıza özel çeviri talimatlarına da sahip olmalısınız. 📝
Bizim de çok önem verdiğimiz çeviri talimatları neden gereklidir, nasıl kullanılmalıdır?
🤖 Google’ın Yapay Zekâ Sohbet Robotu Bard, Yeni Bir Güncelleme ile Kapsamını Genişletti
Yapay zekâ dünyasına geç ama emin adımlarla giriş yapan Google Bard son güncellemesi ile yeni pek çok kullanıcı dostu özellik sunuyor.
‘’Hayal gücünüzü canlandırmanıza, üretkenliğinizi artırmanıza ve fikirlerinizi hayata geçirmenize yardımcı olmak için her zaman yanınızda olan yaratıcı ortağınız.’’ olarak kendini tanımlayan Google’ın yapay zekâ aracı Bard son güncellemesiyle çok daha yetenekli.
‘’Bard, henüz deneysel aşamada olduğu için yanlış veya uygunsuz yanıtlar verebilir. Geri bildirimde bulunarak Bard'ı daha da iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.’’ uyarısı ile kullanıma sunulan Bard’ın son güncelleme ile edindiği yeni özelliklere göz atalım.
Temmuz ayı güncellemesi ile Google Lens özelliği ve sesli içerik analizi özellikleri eklenen Bard Eylül ayı güncellemesi ile kullanıcı yorumlarını dikkate alarak ‘’Bard artık hiç olmadığı kadar sezgisel, hayal gücü yüksek ve duyarlı hale geldi.’’ iddiasında bulunuyor. Yeni güncelleme ile ortak çalışma, 40+ dilde aynı anda çalışma kapasitesi, ayrıntılı kodlama yardımı gibi özelliklerle kullanıcı dostu imkanlar sunuyor.
Son güncelleme ile sunulan bir diğer özellik ise Bard’ın verdiği yanıtları kontrol imkanını sağlayan arama butonu. Henüz yalnızca İngilizce sürümde aktif olan bu özelliğin yakın zamanda diğer dillere de adapte edilmesi bekleniyor.
Yanıtları ihtiyaca yönelik optimize etme ve Google Lens özelliği ise önceki güncellemelerde sunulan ancak son güncellemede tüm dillere adapte edilen özellikler.
Koşuya sonradan dahil olan ve hızla gelişen Google’ın yapay zekâ aracı Bard’ı heyecanla takip etmeye devam ediyoruz!
OpenAI’ın ses getiren ChatGPT sohbet botundan daha sonra ortaya çıkan Bard, kullanıcıların meraklı sorularını da beraberinde getirmişti. Google AI’ın uzun süredir bir yapay zekâ sohbet botu üzerinde çalıştığını bilenler, bir toplantıda Bard’ın hızla fenomen olan ChatGPT’ye karşı neden daha önce sunulmadığını sormuş ve Google AI’ın şefi Jeff Dean ve Google CEO’su Sundar Pichai’den ilginç bir cevap almıştı.
İçeriğin devamı için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bard’ın detaylarını incelemek için Google’ın güncellemeler içeriğine göz atabilirsiniz.
🔎 Yapay Zekâ Destekli Arama Deneyimi: Search Generative Experience
Google artık yalnızca bir arama motoru değil, sorularımıza en alakalı ve bağlamsal yanıtları sağlamayı amaçlayan bir çözüm motoruna dönüşüyor.
Son dönemlerde Google’ın özgün ve faydalı içeriklere ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Kullanıcıların en faydalı ve doğru bilgiye ulaşmasını destekleyen Google, her algoritma ve güncellemede bu konuya dair önemli adımlar atmayı sürdürüyor. Generative AI da buna bir örnek.
Search Generative Experience ya da kısa adıyla SGE, Google’ın arama sonuçlarında kullanıcılara yapay zekâ destekli doğrulama ve içerik oluşturma gibi geliştirmeler sunduğu bir sürüm olarak tanımlanabilir. Geleneksel arama motoru prensiplerinden farklı olarak verilere ait doğrulama kaynakları sunma, etkileşimli arama gerçekleştirme ve yapay zekâ içerikleri oluşturma gibi gelişmiş özelliklere sahip olan SGE bir yapay zekâ işleyişine sahip.
Gün geçtikçe klasik arama motoru özelliklerini geride bırakan Google, gelişen teknolojinin hem öncüsü hem de çok iyi bir takipçisi. Değişen kullanıcı alışkanlıklarının bir sonucu olarak Rich Snippets, ve Google Perspectives gibi faydalı bilgiler ve kolay erişim imkanları sunan Google, Search Generative Experience ile bunu bir adım öteye taşıyor.
SGE, dikey arama olarak da adlandırılan belirli bir konuya yönelik arama yöntemini yapay zekânın gücüyle birleştirerek çok daha hassas ve sezgisel sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak.
Bizzat yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikler, ChatGPT’ye benzer şekilde direkt olarak diyalog tabanlı bir arama deneyimi de sunarak arama deneyimimizi zenginleştirecek.
Google Search Generative Experience, şimdiden dünya genelinde merakla beklenen bir güncelleme olmayı başardı. Şimdilik sınırlı erişime sunulan ancak ilerleyen günlerde tüm dünyanın kullanımına sunulacak olan SGE, yapay zekânın gelişmiş özellikleriyle birlikte hayatımızı kolaylaştırmayı ve arama deneyimimize bambaşka bir boyut kazandırmayı başaracak.
Search Generative Experience hakkında detaylı incelememize İçerik Bulutu Akademi’deki blog içeriğimizden ulaşabilirsiniz.