🗞️ İçerik Pazarlaması Bülteni #96 - Satın Almaya Giden Yol Artık Daha Karmaşık, Google Arama'nın Geleceği Tehdit Altında mı? - Gemini Prompting Guide 101, İçgörüler, Öneriler ve Daha Fazlası...
Merhaba,
OpenAI ve Google tarafından peş peşe duyurulan yeni gelişmelerin gündemi meşgul ettiği bir dönemdeyiz. Bu gündemde dikkatlerden kaçmaması gereken diğer sektörel gelişmeleri sizin için yorumladık.
Keyifli okumalar!
John Mueller’den Çekirdek Güncellemeler Sonrası Zarar Gören Siteler İçin Öneriler
Her çekirdek güncellemesinin ardından organik trafiği yeniden canlandırmak için stratejilerini güncelleyen SEO uzmanları, John Mueller'den gelen açıklamaları büyük bir merakla bekliyordu. SEO Uzmanı Thomas Jepsen'ın Google'ın Arama İlişkileri Takım Lideri John Mueller'e "Google, sorunlar çözüldüğünde sitelerin toparlanacağını söylemişti. helpful content update sonrası bu hala geçerli mi?" şeklinde başlattığı tartışma X platformu üzerinde ilerledi.
Mueller, site sahiplerine umut verirken önlerindeki zorlukları da gerçekçi bir şekilde ele aldı. Bazı şeylerin yeniden değerlendirilmesinin uzun sürebileceğini (bazen aylarca) ve bazı büyük etkilerin başka bir güncelleme döngüsü gerektirebileceğini belirtti.
SEO dünyasının belirsiz bulduğu bu açıklama ile birçok profesyonelin müşterileri ve kendi web siteleri için endişelerinin devam ettiğini görüyoruz. Mueller'in yorumları, site iyileştirmelerine sürekli devam etmenin sonunda ödülünü verebileceğini vurguluyor, ancak iyileşme garantisi vermiyor. İyileşme zaman çizelgeleri önemli ölçüde değişebilir ve gelecekteki bir çekirdek algoritma güncellemesini gerektirebilir. Ayrıca, iyileştirmelerle bile, sıralamalar rekabetçi içerik havuzuna bağlı olarak değişebilir.
Aylardır sürdürdükleri SEO çalışmalarının son çekirdek güncellemesiyle boşa çıktığını düşünen bazı SEO profesyonelleri, şimdilik Google'ın yeni güncellediği bu yönergeleri takip etmek durumundalar. Bu ipuçlarının organik trafiği iyileştirmek için etkili olup olmayacağı tartışılsa da bir gerçek ortada duruyor: faydalı içerik güncellemesinin değişiminden etkilenen pek çok site için toparlanma süreci oldukça zorlu geçecek.
Faydalı İçerik Güncellemesinin Çekirdek Algoritmalara Dahil Edilmesini Nasıl Yorumlamalıyız?
Birçok site sahibi ve SEO uzmanı Mart 2024'te gerçekleşen Google çekirdek güncellemesinden sonra stratejilerini nasıl ayarlaması gerektiği konusunda kararsız. Faydalı içerik güncellemesinin artık ayrı bir sistem değil de çekirdek sistemin parçası olarak işlev görmesinden dolayı güncellemeden sonra hala birçok web sitesinin içeriklerinde SEO kriterlerine tamı tamına uysa dahi sıralaması ve online görünürlüğü düşüyor. Glenn Gabe, bize bu durumun sebebini açıklıyor:
Google'ın çekirdek sıralama sistemleri izole olarak çalışmıyor. Tüm sistemler puanlarını kullanan daha büyük bir sistemin parçası. Google'ın çekirdek sıralama sisteminin bir parçası olan her sistem de görev aldığı işe dayalı bir puanlama yapabilir. Her sistem, başka bir sistemden gelen puanı güçlendirebilir ya da sistemler birbiriyle çelişebilir ve birbirini dengeleyebilir. Yani, SEO stratejinizi aslında sadece içeriklerinizi optimize etmek üzerine kurgularsanız, web site sağlığınıza ve kullanıcı deneyimine önem vermezseniz bu stratejiler size pek bir fayda sağlamayacak. İçeriğin yararlılığı daha büyük bir kalite sisteminin parçası haline geldi. Dolayısıyla Glenn Gabe üstüne basa basa web sitenizi genel olarak (sadece bireysel sayfaları değil) değerlendirmeniz ve iyileştirmeniz gerektiğinin altını çiziyor.
Google Arama'nın Geleceği Üretken Yapay Zeka Yüzünden Tehdit Altında mı?
Google, her geçen gün artan bir rekabet ve teknolojik zorluklarla karşı karşıya. Tarihindeki en büyük algoritma güncellemesini tamamlamasına rağmen, arama pazarlama uzmanları ve işletme sahipleri, spam içeriklerin hala en üst sıralarda yer aldığını belirtiyor. Bu durum, Google'ın üretken yapay zeka çağında en iyi arama sonuçlarını sunup sunamayacağı, hatta bu yeni dönemde liderliğini sürdürebilir mi sorusunu gündeme getiriyor.
Google, gelirinin büyük bir kısmını arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) reklamlardan sağlıyor. Bu gelirler, şirketin güvenilir ve yararlı arama sonuçları sunma kabiliyetine dayanıyor. Ancak son güncellemeler sonrası, sıralama algoritmalarına olan güven azalmış durumda. Birçok profesyonel, arama sayfası sonuçlarının artan oranda spam içerikleri öne çıkardığından şikayetçi. Eğer Google arama sonuçlarının tutarlılığı azalırsa, reklam verenlerin başka platformlara geçmesi kaçınılmaz hale gelebilir.
Ancak bu başka platformların ne olacağı ise merak konusu. Çünkü her geçen gün daha fazla insan Google arama yerine ChatGPT, Bing gibi üretken yapay zeka araçlarına arama sorgusu yapıyor. Ayrıca, arama motorlarını manipüle etmek hiç olmadığı kadar kolay. Gelişen yapay zeka teknolojileri sayesinde, spam içeriklerin üretimi ve yayılımı artarak, Google'ın algoritmalarını daha da zorluyor.
Google, bu zorluklara karşılık, arama sonuçlarını korumak ve reklam gelirlerini sürdürmek için çeşitli stratejiler geliştirmek zorunda. Özellikle, spam içeriklere ve yapay zeka kötüye kullanımına karşı mücadelesini artırmak, bu yeni dönemde hayatta kalabilmek için kritik öneme sahip. Ayrıca, Google'ın çeşitli hizmetlerine yapay zeka entegrasyonunu güçlendirerek, kullanıcı deneyimini iyileştirmesi ve arama sonuçlarının güvenilirliğini de artırması gerekiyor. Şirketin bu yeni zorluklara nasıl yanıt vereceği, teknoloji ve pazarlama dünyasında önümüzdeki günlerde de gündem olmaya devam edecek gibi duruyor.
İçerik Bulutu Kurucusu Ahmet Durmuşoğlu'nun Girişimcilik Hikayesi
Kurucumuz Ahmet Durmuşoğlu pırlantadan içeriğe gelen girişimcilik hikayesini Kolay Değil YouTube kanalında paylaştı.
Ahmet Durmuşoğlu’nun içerik pazarlamasının öneminden ortaklık yaparken dikkat edilecekler gibi birçok konuda tecrübelerini aktardığı yayına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Google’dan Gemini için Prompting Guide 101
Google, Cloud Next 2024 etkinliğinde, Gemini için bir komut rehberi yayınladı. Nisan 2024 tarihli bu kılavuz, etkili bir komut yazarken dikkate alınması gereken "dört ana alanı" aşağıdaki gibi tanımlıyor:
1) Persona: Kim olduğunuz
2) Görev: Gemini'dan ne yapmasını istediğiniz (yazma, özetleme, tonu değiştirme vb.)
3) Bağlam: Belirli bir projeye dair detaylar veya belirli bir dokümandan alıntılar olabilir.
4) Format: Kelime sayısı, metnin stili ve tonu, maddeleme yapılmasını istemek vb.
Kullanıcıların istedikleri sonuçları elde etmek için komutlarına daha fazla netlik ve derinlik katmalarına yardımcı olacak bu şablon, Gmail ve Docs gibi uygulamalarda verimliliği artırma potansiyeline sahip. Kılavuzda, farklı profesyonel roller ve senaryolar için özel olarak tasarlanmış örnekler ve komutlar da bulunuyor.
Örneğin, bir müşteri hizmetleri temsilcisi için öfke yönetimi gerektiren bir müşteri e-postasını nasıl cevaplayacağını öğrenmek, bir insan kaynakları yöneticisi için işe alım sürecinde adaylardan gelen bilgileri özetlemek, ya da bir pazarlama yöneticisi için bir kampanya stratejisi raporu hazırlamak gibi görevleri nasıl en etkili şekilde gerçekleştirebilecekleri ve kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına uygun komutları nasıl formüle edecekleri konusunda ilham veriyor.
Kılavuzun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Müşterilerinizin Satın Alma Yolculuğundaki Boşlukları Yapay Zeka İle Tespit Etmek İçin 5 Soru
İçerik pazarlaması alanında tanınan uzmanlardan Andy Crestodina, sıklıkla göz ardı edilen önemli bir noktayı vurguluyor: İnsanlar, yapay zeka araçları kadar etkili bir şekilde yeni içerik fırsatlarını belirleyip değerlendiremiyor. Hangi sektörde olursanız olun, büyük veri setlerini hızla işleyebilen ve süreçleri otomatize eden teknolojilerle rekabet etmek zor. Bu nedenle, Crestodina bu teknolojilerin sunduğu avantajları kullanarak stratejik fırsatları nasıl tespit edeceğimizi ve değerlendireceğimizi göstermek için beş kritik soruyu öne sürüyor:
Endüstrimizdeki büyük bloglar hangi konuları kapsamıyor?
Şu blog yazısında hangi anahtar kelimeler eksik?
İçerik stratejimizde hangi makaleler eksik?
Şu rehberde hangi konular eksik?
Şu web sayfasında hangi anahtar bilgiler eksik?
Bu soruları nasıl özelleştireceğinizi öğrenmek ve Crestodina’nın önerdiği 15 komutu buradan inceleyebilirsiniz.
Satın Almaya Giden Yol Artık Daha Karmaşık. Peki, Çözüm Ne? 🤔
Müşterilerin satın alma yolculuğu her yıl daha da karmaşıklaşıyor. Alışveriş deneyimi, çevrimiçi ve çevrimdışı kanallar arasında, hatta zaman içinde keşfedilen ürünlerin tekrar araştırılmasını kapsayacak şekilde genişliyor. Elizabeth Wang' de bu konuya dikkat çekerek 2024 Perakende Rehberi'nde, pazarlamacılara tüketicilerle güven inşa etme ve müşterilerle nasıl bağlantı kurulabileceği konusunu ele alıyor.
Araştırma boyunca tüketiciler karşılaştırmalı fiyat analizi, çevrimiçi araştırmalar, marka veya ürün web sitelerini ziyaret etme, fiziksel mağazalara gitme, çevrimiçi satıcılardan ve pazar yerlerinden bilgi toplama, ve iade politikalarını kontrol etme gibi çeşitli aşamalardan geçiyor. Araştırmaya katılan tüketicilerin üçte biri, en iyi teklifleri bulmak, yüksek kaliteli ürünler satın aldıklarından emin olmak ve ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için çoğunlukla Google'a başvurduğunu belirtiyor. Google Arama, tüketicilere alışveriş yaparken daha bilinçli kararlar almalarında yardımcı oluyor ve sosyal medya veya çevrimiçi pazar yerlerinden daha etkili olduğu düşünülüyor. Hatta tüketiciler, sosyal medyada ilgilerini çeken ürünleri satın alırken bile bilinçli karar vermek için Google Arama'yı kullanıyor.
Wang, pazarlamacılara Google Yapay Zeka çözümlerini, özellikle Maksimum Performans ve Talep Yaratma araçlarını kullanarak, bu yeni tüketici alışkanlıklarına uyum sağlama ve stratejilerini sürekli olarak geliştirme önerisinde bulunuyor. 2024 Perakende Rehberi'ni buradan inceleyebilirsiniz.
Bu nedenle tüketicilerin bilinçli karar verme yolculuklarında işletmelerin onlara rehber olması gerekiyor. Bu da içerik üretmekle mümkün. Peki nasıl? Konu ile ilgili detayları CEO'muz Ahmet Durmuşoğlu'nun yazdığı bu yazıda bulabilirsiniz.
Google'dan gelen ikinci haber ise reklam maliyetlerinin artacağını gösteriyor. Habere göre 1 Temmuz itibari ile Google'ın Türkiye'deki reklamverenlerden alacağı yasal işlem ücreti oranı %5'ten %7'ye çıkacak.
İçerik Bulutu olarak işletmenizi hedef kitlenize ulaştıracak blog içeriği üretiminde sabit fiyatlı iki paket çalıştık.
Siz de hemen ihtiyaçlarınıza uygun paketi seçip blogunuza özgün ve sürekli içerik girişi yaparak görünürlüğünüzü artırmaya başlayabilirsiniz.
İçerik Bulutu'nun profesyonel içerik üretim sürecini deneyimleyerek;
Paketler hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için teklif@icerikbulutu.com'a mail atmanız yeterli.
Google, 6000 sayfalık Product Structured Data İle İlgili Dokümanını Yeniliyor
Bu değişiklik, büyük ve karmaşık bir sayfayı nasıl bölüp daha alakalı sayfalar haline getirebileceğiniz konusunda bir örnek teşkil ediyor.
Google, ürün yapılandırılmış verileri (structured data) ile ilgili belgelerini yeniden düzenleyerek, tek ve kapsamlı bir sayfayı üç farklı, konuya odaklanmış sayfaya böldü ve belge kapsamlı olarak güncellenerek yeniden yazıldı.
Bu yeni yapı, e-ticaret topluluğuna hem daha yönetilebilir bilgiler sunuyor hem de büyüyen ürün yapılandırılmış veri sayfalarını basitleştiriyor. Yapılandırılmış veriler, e-ticaret ve ürün inceleme siteleri için oldukça önemli. Çünkü, bu veriler Google’ın arama sonuçlarında rich snippet yani zengin sonuçlar elde etmelerini sağlar. Doğru kullanıldığında, yapılandırılmış veriler, bir web sitesinin trafiğini ve gelirini önemli ölçüde artırıyor. Google, bu örnek ile bize aynı zamanda büyük ve karmaşık bir sayfayı bölüp daha alakalı sayfalar haline getirmemiz gerektiğini ve nasıl yapabileceğimizi de gösteriyor.
Değişiklerin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Haftanın Olayı
Shein, 2023'te Net Satışlara Göre ABD'nin En Büyük 3. Çevrimiçi Moda Perakendecisi
Kısa Kısa..
Yapay Zeka Üretimi İçeriklere İnsan Dokunuşu: Neden ve Nasıl Yapılmalı?