İçerik Pazarlaması Bülteni - #69: Araştırmaların Söyledikleri | Google Güncellemeleri | Google'dan Haberler
İçerik Pazarlaması Bülteni'nin 69. sayısından herkese merhaba!
Kasım ayı Google güncellemeleri ve haberleri açısından oldukça yoğun geçen bir ay oldu. Bu nedenle bu bültenimizde bu güncellemeleri ve haberleri sizin için derledik. Ek olarak görmenizi istediğimiz araştırmaları bulacaksınız.
Keyifli okumalar.
Araştırmaların Söyledikleri
YouTube’un Alışveriş Deneyimini Yeniden Tanımlamasını Sağlayan 3 Yöntem
Markaların insanlara online alışveriş süreçleri boyunca ne gibi iyileştirmeler ve geliştirmeler sağladığını araştıran Publicis Group YouTube ve Araştırma Ajansı Talk Shoppe ile yapılan araştırmada, YouTube’un alışveriş sürecindeki etkileri ortaya kondu.
Araştırmaya göre, YouTube tüketicilerin alışveriş deneyimlerini şu 3 yöntem ile etkiliyor:
Alışverişleri boyunca tüketicilere ilham veriyor,
Alışveriş yapanlar içerik üreticilerine ve onlardan etkilenerek satın aldıkları ürünlere güveniyor,
Alışveriş yapan kişiler, bilgi kalitesinin ürün kalitesinden daha önemli olduğunu düşünüyor.
Online alışverişin özellikle pandemi sırasında ve gelecekte önemli bir yere sahip olmasıyla YouTube’un tamamen yeni içerik üretmeye açık bir platform olması, markaların büyüyebilmek için bu fırsatları kullanabilmesi için iyi bir alan açıyor.
YouTube'un alışveriş deneyimini yeniden tanımlamasını sağlayan 3 yöntem
Pandemiyle Birlikte Tüketicilerin Sürdürülebilirlikle İlgili Davranışları Değişti
Sürdürülebilir alışveriş özellikle Covid-19 sonrasında artışa geçti. Google Arama verilerini analiz ederek bu türden tüketici davranışlarına açıklık getirmek isteyen bu araştırma, sürdürülebilirlikle ilgili 3 adet tüketici trendi tespit etti.
Analizin sonuçları, markalar için sürdürülebilir alışkanlıkların devamını sağlayabilmek adına kendilerinden beklenen desteği verebilme konusunda yararlanabilecekleri bir kaynak. Bunun nedeni de tüketicilerin sürdürülebilirlik konusunda markaların da sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini düşünmeleri.
Araştırmacılar markalar için bu fırsatları şöyle listeliyor:
Sürdürülebilirlik konusunda tüketicilerin günlük hayatlarına odaklanmak ve gündelik yaşamı basitleştiren adımlar atmak,
Çevre dostu olmayı kolaylaştırarak zaman tasarrufu sağlamak,
Sürdürülebilir olmayı belirtmek değil sürdürülebilirliği artırma konusunda neler yapılabileceğini açıkça göstermek.
Detaylar için 👇
“Kuşakların Beyaz Eşya Eğilimleri” Araştırmasına Göre Tüketicilerin Satın Alımlarda İlk Baktığı Unsur: Enerji Tasarrufu
Marketing Türkiye için gerçekleştirilen “Kuşakların Beyaz Eşya Eğilimleri” araştırması piyasadaki farklı markaların beyaz eşya ürünlerinin tercih edilme nedenlerini kuşakların farklı bakış açıları üzerinden ortaya koyuyor.
Alışveriş öncesi dikkat edilenler, marka tercihleri ve satın alma süreçlerini etkileyen faktörler gibi konuları inceleyen araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.
Buna göre, Baby Boomers, X, Y ve Z kuşaklarının beyaz eşya satın almadan önce dikkat ettikleri faktörlerin birbirinden ayrıştığı görüldü. Baby Boomers ve Y kuşakları ürünleri satın almadan önce yakın çevrelerinden gelen yorumlara dikkat ederken X ve Z kuşakları öncelikle online alışveriş platformlarında fiyat araştırması yapıyor.
Araştırmaya göre dört kuşağın da satın alma süreçlerinde buluştuğu nokta: Enerji tasarrufu. Baby Boomers, X ve Y kuşakları enerji tasarrufuna ilk sırada dikkat ederken Z kuşağı önce kullanışlılığa sonrasında enerji tasarrufuna bakıyor.
Araştırmanın detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 👇
Önceliği Enerji Tasarrufu Olan Marka Kazanıyor » Marketing Türkiye — www.marketingturkiye.com.tr
2022 İçerik Pazarlaması Planlarınız Hazır mı?
Bir yılın daha sonuna hızlı adımlarla yaklaşırken bugünlerde ekip olarak dönüp dolaşıp konunun geldiği yer 2022 planlarınız olsa gerek. Peki içerik planlarınızı konuşuyor musunuz?
Yeni yılı tamamlamadan önce, 2021’deki içerik performansınızı görmek ve yeni içerik planlarınızla 2022’ye hazırlanmak isterseniz Content Audit servisimiz tam size göre.
İçerik pazarlaması süreçlerinde hangi aşamadasınız?
Hangi içerikler trafik getirir, ne tür içerikler üretmelisiniz ve dönüşüm oranlarını nasıl artırırsınız?
İyi içerik fikirleri nerede?
Nereden başlamalısınız?
Rakipleriniz neler yapıyor?
Global pazarlarda sektörünüzde neler yapılıyor?
Bu alandaki boşluklar neler?
Hangi içerikleri, hangi adımlarla, ne zaman üretmelisiniz?
Tüm bu sorulara ve daha fazlasına veri temelli cevap veren Content Audit servisimizle ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Google Güncellemeleri
Google, Kasım Çekirdek Güncellemesini Yayınladı
Google, 2021 yılı içinde geliştirdiği 3. çekirdek güncellemesini 17 Kasım tarihinde Twitter’dan duyurdu.
Arama sonuçlarını ve sıralamaları oldukça etkileyen bu güncellemelerden sonuncusunun etkileri ise görülmeye başlandı.
Google’ın temel güncellemeleri oldukça önemli çünkü her güncelleme, web sitelerinin ya olduğundan daha iyi sıralanacağı ya da bunun daha kötü olacağının habercisi oluyor. Dolayısıyla, Google’ın güncellemelerini incelemek ve web site analizlerini güncelleme sonrasındaki haftalarda yakından takip etmek gerekiyor.
Google’ın daha önceki temel güncellemeler hakkında web siteleri için verdiği tavsiyeler de burada yer alıyor.
Çekirdek güncellemelerinden olumsuz anlamda etkilenen sitelerin yapması gereken Google’ın tavsiyelerine uymak. Güncellemeler birkaç ayda bir yapıldığı için bir sonraki güncelleme gelene kadar durumu daha iyiye gitmeyen web siteleri olabiliyor.
Aynı zamanda, tipik bir çekirdek güncellemesinin tamamlanması 1-2 haftayı bulacağı için, Google’ın bu güncellemesinin dünyanın en büyük online alışveriş sezonundan hemen önceye denk gelmesi de insanları şaşırttı. Bununla ilgili Twitter’dan paylaşım yapan Danny Sullivan, zamanlamayla ilgili endişeleri dikkate alacaklarını belirtti.
Google November 2021 Core Update rolling out today
Google Search Console, Yeni Tasarımını Kullanıcılara Sundu
Google Search Console, kullanıcı deneyimine yönelik iyileştirmelerin bulunduğu yeni tasarımını bu ay kullanıcılara sundu. Tamamen kullanıcı odaklı olarak düşünülen sitenin yeni tasarımı önümüzdeki aylarda küçük değişikliklerle güncellenmeye devam edecek.
SEO çalışmaları için sıkça kullanılan Search Console’un yeni arayüzü artık çok daha sade ve anlaşılabilir bir görünüme sahip.
Google Search Console rolls out new design
Google, PageSpeed Insights’ı Yeni URL’si ve Arayüzüyle Birlikte Kullanıma Sundu
Google’dan Addy Osmani, PageSpeed Insights’ın yeni geliştirmesinin aracı daha kullanışlı hâle getirdiğini açıkladı.
PageSpeed Insights aracı, web sitelerinin içeriklerini analiz etmeye ve sitelerin performansını artırmak için öneriler almaya yarıyor.
Artık yeni adresi https://pagespeed.web.dev/ olan araç için tek yenilik bununla sınırlı değil.
Geliştirilmiş arayüz, kullanıcılar için daha açık yönlendirmeler sunuyor. Böylece, PageSpeed Insights, sunduğu fonksiyonlara hızlı erişim imkânı vererek araçtan çok daha etkili bir yararlanma sağlıyor.
Google rolling out new PageSpeed Insights
Google Spam Güncellemesi Tamamlandı
Google, Twitter’dan yeni spam güncellemesinin dünya çapında tamamlandığını duyurdu.
Güncellemenin detayları bilinmese de Google düzenli olarak spam güncellemeleri yayınlıyor. Bu son güncelleme de, Google’ın bu yılki dördüncü spam güncellemesi.
Google’ın spam güncellemeleri sayesinde arama sonuçlarına yapılan ziyaretlerin %99’u spamlardan temizleniyor.
Kasım 2021 spam güncellemesinden sonra sitelerinde herhangi bir düşüş yaşandığını görenlerin ise sitelerinin güvenliğini kontrol etmeleri ve herhangi bir saldırıya uğrayıp uğramadıklarına bakmaları öneriliyor. Bunun nedeni de Google’ın spam konusunda saldırıya uğramış sitelerle bilerek spama başvuranları birbirinden farksız görmesi.
Google Spam Update Done Rolling Out — www.searchenginejournal.com
Google'dan Haberler
Google: Bold Hale Getirilmiş Yazılar SEO’nuz için İyi Olabilir
Google’dan John Mueller, bir paragrafta geçen önemli noktaların bold yapılmasının Google’ın içeriği daha iyi anlayabilmesini sağladığı için sitenin SEO’sunu olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
Bir Google Search Central SEO office-hours hangout’unda, bold hâle getirilen yazıların gerçekten SEO için faydalı olup olmadığı sorusuna yanıt veren Mueller, bold yazıların oldukça faydalı olduğunu; ancak bu faydanın boyutunun içeriğin geri kalanıyla da alakalı olduğunu belirtti.
Google’ın botları, bir içerikte neyin önemli olduğunu anlamak için o yazıdaki italik ve bold yapılmış yazılara bakıyor. Mueller’in dediğine göre, Google bir yazıdaki önemli noktaları kendi başına da anlayabilir ama bold hâldeki kısımlar bunu kolaylaştırıyor.
Elbette, bir yazının kimi noktalarını bold’lamak sorun teşkil etmezken bütün yazının bold olmasının hiçbir anlamı yok. Mueller bununla ilgili, “Diğer bir konu ise, bunun büyük ölçüde web sayfasında göreceli bir şey olmasıdır. Öyleyse, eğer siz gidip ‘Peki, ben tüm yazımı bold hâle getireceğim ve sonra Google da sayfamın en önemli sayfa olduğunu düşünecek,’ derseniz o zaman her şeyi bold yaparak aslında hiçbir şeyi bold yapmış olursunuz çünkü bu durumda hepsi aynı şeymiş gibi olur.” dedi.
Google: Bolded Text Can Help Your SEO — www.searchenginejournal.com
Google’dan John Mueller: “Bir Siteye 30 Yazıdan Sonra Otoriter Demek Zor”
Mueller, Reddit’te “Otorite sahibi bir siteye eklenen yeni içeriklerin neden sıralanmadığını” soran bir thread’e cevap verdi.
Thread’in sahibi, sitelerinde 30’dan fazla içerik yayınladıklarını ve kendilerini aldıkları linklerden dolayı otoriter olarak gördüklerini söyledi. Ancak Google, yeni yayınlanan bu içerikleri eskilerde olduğu gibi hızlı bir şekilde dizine eklemiyor.
Mueller postun sahibine cevap olarak yalnızca birkaç içerikle Google’ın siteyi otorite sahibi olarak görmesinin zor olduğunu söyledi.
Bu da Google’ın indexleme konusunda ne kadar seçici olduğunu gösteriyor.
Bu web sitesinin birkaç içeriğe sahip olduğunu; hatta uzun bir süredir de sitede yeni içeriklerin yayınlanmadığını göz önünde bulundurunca Google bu duruma çok daha eleştirel bir gözle bakıyor.
Post sahibinin ise elinden gelecek tek şey yeni içerik yayınlamaya devam etmek. Böylece indexleme sürecini hızlandırmada başarılı olabilir.
Google: "Hard To Call A Site Authoritative After 30 Articles" — www.searchenginejournal.com
Google Arama İlişkileri Ekibi, SEO’nun Geleceği Hakkında Bazı Tahminlerde Bulundu
Search off the Record podcastinde bir araya gelen Google Arama İlişkileri ekibinden John Mueller, Gary Illyes ve Martin Splitt, önümüzdeki yıllarda SEO endüstrisinde görebileceğimiz gelişmeleri konuştu.
Ekip; HTML, Javascript, meta tag, sesli arama, content ve SEO’ya dair birçok konu üzerinde durarak bu alanlarla ilgili görebileceğimiz değişiklikler hakkında fikirlerini dile getirdi.
İçerik konusuna da değinen Mueller, SEO’nun gelecekte insanların yazdığı içeriklere ihtiyacı olup olmayacağı sorusunu öne sürdü.
Illyes’a göre bu konu kendi başına bir podcast bölümü konusu. Ona göre, makineler tarafından oluşturulmuş içerikler zaman zaman insanların ürettiklerinden farksız olabiliyor.
Ancak Google yine de arama sonuçlarını sıralarken üretilen içeriklere insan eli değmiş olması faktörünü önemsiyor.
What's Next For SEO: 7 Predictions From Google — www.searchenginejournal.com
69. sayının sonuna geldik. Gelecek bültende tekrar görüşmek üzere!