İçerik Pazarlaması Bülteni'nin 66. Sayısında Konuğumuz Sempeak SEO Ekibi
Merhaba,
İçerik Pazarlaması Bülteni'nde Ajanslar için Müşteri Merkezi ürünümüzün partnerlerinden olan ajansları konuk etmeye devam ediyoruz. Umarız bu seriyi beğenmişsinizdir. Yorumlarınızı bu maile cevap yazarak iletebilirsiniz.
Bu sayıda konuğumuz ise Sempeak SEO ekibi. Kendilerine teşekkür ediyor ve sizi Sempeak SEO ekibinin derlediği içeriklerle baş başa bırakıyoruz.
Keyifle okumanız dileğiyle.
Herkese selamlar!
Her geçen gün değişen ve bizleri bu yeni düzene ayak uydurtan bugünlerde umarım hepimizin günü en güzel şekilde geçiyordur. Ben Serenay. Sempeak ekibinde içerik ve backlink süreçlerini yönetiyor, bloğumuzda SEO hakkında çeşitli içerikler üretiyorum. Bugün sizinle Sempeak olarak kendileriyle uzun bir süredir çalışmalar gerçekleştirdiğimiz İçerik Bulutu’nun İçerik Pazarlaması Bülteni’nde karşılaşıyoruz. Ekip arkadaşlarımız ile sizler için önemi olduğunu düşündüğümüz minik bir bilgi köşesi hazırladık. Gelin, hep birlikte inceleyelim!
Sesli Aramalar (Google Voice Search) için İçerik Stratejieri
Hepimiz biliyoruz ki arama motorlarında kullanılan sesli arama özelliği son yıllarda oldukça önem kazanmaya başladı. Zaman içerisinde kullanımının git gide popülerleşeceğine dair öngörüler ise oldukça fazla. Bu gelişmelere duyarsız kalmak olmaz. Peki içeriklerimizi sesli aramalar için nasıl daha uyumlu hale getirebiliriz? Cevap aslında oldukça basit.
Tekil Anahtar Kelimelere Öncelik Tanımaktan Kaçının
Olası soruları tahmin etmek ve bu sorulara aynı tonda yanıtlar aramanın faydalı olacağından bahsedebiliriz. Bu aşamada tekil anahtar kelimelere yoğunluk vermemekte ise yine fayda var. Örneğin, içerik içerisinde ‘’ağaç’’ kelimesinin tekil biçimde yer alması yerine ‘’ağaçlar’’ şeklinde yer alması olası soruların içerisinde bulunabilecek bir kalıp olarak dikkat etmemiz gereken maddelerden biri. ‘’En yakın’’ veya ‘’en güzel’’ gibi soru kalıplarında popüler şekilde kullanılan tamlamalara öncelik vermek, sesli aramalarda yöneltilen sorulara yanıt olarak yer almanızı kolaylaştırır.
Soru - Cevap Tarzı Bir Dil Kullanmakta Fayda Var
Üreteceğiniz içeriğin içerisine bazı soru ve cevapları yerleştirmeniz, kullanıcıların genellikle sesli arama yaparken soru kalıbındaki aramalar yöneltmelerine karşı etkili bir strateji olacaktır. Bu aşamada Google Analytics veya Search Console gibi araçlardan faydalanarak siteniz ile ilişkili sorguları inceleyebilir ve kullanacağınız anahtar kelimeyi belirleme konusunda yön alabilirsiniz. İçeriğiniz içerisinde sitenizin içeriği ile bağlantılı sorulara yanıt vermiş olmanız sizi bir adım daha öteye taşır.
İnsanların Nasıl Düşündüğünü ve Konuştuğunu Tahmin Etmeye Çalışın
İnsanlar hakkında sık sık ‘’acaba aklından ne geçiyor?’’ gibi soruları kendinize yöneltmeyi seven birisiyseniz, artık meyvesini toplama zamanı geldi. Henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor olsa da, bu konuda size yardımcı olacak bir tool öneriyoruz. Bu aracı kullanarak bir sorguda bulunabilir ve karşınıza çıkacak olan soru niteliğindeki sonuçlardan faydalanabilirsiniz. Sonuçlardaki bir soru ilginizi çekiyor veya sitenizde bu soruya yanıt vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız, sorunun üzerine gelebilir ve bu sorgu ile ilgili arama sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz. Ancak dikkatli olmakta fayda var. Önünüze çıkan her soru ile ilgili aksiyon almanız, birbirinden alakasız kategorilere yer vermenize ve optimizasyon sürecinden eksi puan almanıza sebebiyet verebilir.
Bu ve bunun gibi içerik pazarlaması veya SEO hakkındaki konular ile ilgili sohbet etmek için ise hepinizi LinkedIn sayfama beklerim!
İçerikten Gelen Yol SEO ile Birleşince: Hüma Deniz Hacıoğlu
Merhabalar, ben de Sempeak SEO ekibinden Hüma! İçerik editörlüğü ile başladığım meslek hayatıma şimdilerde SEO alanında çalışarak devam ediyorum. Sizlere içeriklerin iyi ve kötü oluşunun etkilerini yansıttığı Bounce Rate ve Pogo Sticking değerlerinden bahsedeceğim!
Kısaca Bounce Rate ve Pogo Sticking…
Kullanıcının, arama motoru üzerinden sayfanıza giriş yapması ve bu sayfadan başka bir sayfaya geçiş yapmaması durumu bizlere bounce rate oranını vermektedir. Pogo sticking ise arama motoru üzerinden gelen kullanıcının kısa bir süre içerisinde sayfada gezmeden arama motoru sonuç sayfasına geri dönmesi olarak tanımlanır.
İçerik Çalışmalarının Bounce Rate ve Pogo Sticking Değerlerine Etkisi Nedir?
Kullandığınız anahtar kelimeler, içeriğin doğru bilgiyi sunuyor olması, sayfa içerisinde yapılan link çıkışların doğru yere gidiyor olması kullanıcıya istediği bilgiye vermede önemlidir. Bir kullanıcı arama motoru üzerinden sayfanıza giriş yapıyorsa bu istediği bilgiyi elde etmekle alakalıdır. Bu nedenle içeriklerin doğru, açıklayıcı bir şekilde oluşturulması ve UX deneyimine uygun şekilde sunulması gerekmektedir. Yapacağınız kaliteli içerik düzenlemeleri sayesinde kullanıcıları hem sayfada uzun süre tutabilir hem de sunduğunuz bilgiler ışığında sitede geçirebilecekleri vakti artırabilirsiniz!
Bounca rate ve pogo sticking değerleri hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı da okuyabilirsiniz!
Bounca Rate ve Pogo Sticking Nedir? Farkları Nelerdir? — www.sempeak.com Pogo Sticking ve Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) iki SEO terimini, birbirlerinden ayıran temel özellikleri nelerdir? Sorumuzun cevabı Sempeak Blog'da!
Söz Tekniğe Gelince: Ahmet Akyol ile Tanışın!
Herkese selamlar, ben Ahmet. Üniversite yıllarında tanıştığım SEO dünyasını, üyesi olmaktan mutluluk duyduğum Sempeak ailesinde; SEO Specialist pozisyonunda keşfetmeye devam ediyorum. Gerek kişisel gerekse ekip çalışmalarında, temeli sağlam projelerin iyi kurgulanmış ve kaliteli içeriklere dayandığını birçok kez deneyimledim. Bu doğrultuda dijital dünyanın merkezi olan "içerik” hakkında faydalı olacağını düşündüğüm kaynakları aşağıda listeliyorum. Şimdiden keyifli okumalar!
Ayrıca bana ulaşmak isteyenler için LinkedIn hesabımı şuraya bırakıyorum: https://www.linkedin.com/in/1ahmetakyol/
XPath’ler ile İçerik Stratejisi Geliştirin!
SEO uzmanları için zamanı verimli kullanmak oldukça değerlidir. Özellikle tekrar gerektiren işler bizi fazlasıyla meşgul edebiliyor. XPath’leri kullanarak bu tür işlerin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Örneğin; sitenizdeki tüm kategori içeriklerini tek seferde çekebilir, ürün açıklamalarını dışarı aktarabilirsiniz. Bunun dışında Xpath sorgularını akıllıca kullanarak rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz. İşte size ilham verebilecek bir makale.
SERP’te TOC Bağlantıları ile Tıklanma Oranınızı Artırın!
Basit, bilindik ama etkili. TOC yapısı sayesinde içeriğinizdeki başlıkları SERP’te listeleyerek kullanıcıların dikkatini çekebilir, rakiplerinizden ayrışabilirsiniz. Eğer hala denemediyseniz bir şans vermenizi tavsiye ederim. Makaleye gitmek için tıklayın.
Genellikle Pek Arkamıza Bakmayız: Broken Backlink’leri Unutmayın!
İçerik ağırlıklı sitelerde URL’ler sık sık değişikliğe uğrayabiliyor. Bazen ise eski içerikler ilgili sayfalara yönlendirilmeden siliniyor. Bu tarz durumlarda 404 sayfalarına isabet eden backlinkler ortaya çıkabiliyor. Broken backlinkleri tespit etmenin ve geri kazanmanın yolları bu makalede detaylarıyla açıklanıyor.
SEO Stratejilerine Farklı Bir Bakış Açısı: Atilla Enes Kayabaşı
Merhabalar, ben Atilla. Tıpkı Hüma gibi içerik editörlüğü ile başladığım meslek hayatıma SEO alanında devam ediyorum. Sizlere Entity odaklı SEO yaklaşımı konusunda hazırlanmış eşsiz içerik önerilerinde bulunacağım.
Things, Not Strings.
Arama motorlarını daha iyi bir şekilde anlamlandırmak istiyorsanız, bakış açınızı genişletmeli ve yalnızca arama sorgularına odaklanmamalısınız. Entity’leri ve Entity’ler arasındaki bağlantıları keşfettiğinizde, çok daha başarılı bir strateji kurgulamanız muhtemel olacaktır.
Arama sorgusu odaklı çalışmalar yalnızca bağlantılı kelimeleri keşfetmenize olanak tanırken, Entity odaklı çalışmalar ilgili konuyu bütünsel olarak ele almanızı ve hem SEO hem de içerik bazında çok daha genişletilmiş ve geliştirilmiş stratejiler yaratmanıza olanak tanır.
Entity odaklı Search ve SEO yaklaşımıyla ilgili paylaşacağım ilk kaynak, Koray Tuğberk Gübür tarafından daha önce İçerik Bulutu üzerinde paylaşılmış bir içeriktir.
Önereceğim ilk içerikte Entity based search konusunu, arama sorguları ile Entity’ler arasındaki farkları ve bazı konuların patent bazında incelemesini görüntüleyebilirsiniz.
Önereceğim ikinci içerikte ise; bu yaklaşımı uygularken tam olarak hangi noktalara odaklanmanız gerektiğini, e-ticaret sitelerinde nasıl uygulayabileceğinizi ve bu yaklaşımın uygulanması sonrasında alınan sonuçları görüntüleyebilirsiniz.
Google Görseller Aracılığıyla Konunuz ile Bağlantılı Entity’leri Keşfetmek
Google görseller ve bir scraper uzantısı aracılığıyla konunuz ile bağlantılı Entity’leri keşfedebilirsiniz. Sheets for Marketers tarafından hazırlanan sheet ise bu çalışmayı bir hayli kolaylaştırıyor.
İlgili yöntem Türkçe dilinde İngilizce dilinde olduğu kadar mükemmel sonuçlar vermese de anahtar kelime araştırması konusunda bakış açınızı oldukça genişletebiliyor. Projeniz niş bir alanda konumlanıyorsa, ana konunuz ile bağlantılı Entity’leri hedefleyen stratejiler kurgulayarak projeniz için oldukça başarılı içerikler oluşturabilirsiniz.
İlgili bağlantı: https://sheetsformarketers.com/entity-extraction-with-google-images/
İçerik Bulutu ekibine, bize bu fırsatı sundukları için yeniden teşekkür ederiz. Umarız faydalı ipuçları ve bilgilerle karşılaşmışsınızdır. Sağlıklı günler dileriz!