İçerik Pazarlaması Bülteni'nin 68. Sayısında Konuğumuz Kriko Editör Ekibi
Hepinize selamlar! İçerik Bulutu’nun İçerik Pazarlaması Bülteni serisinin Ekim ayında biz Kriko editörleri varız.
Ekipten Anastasya, Tuğçe, Mert, Diler olarak katıldığımız bu bültende, sektörümüzün ve kişisel ilgi alanlarımızın buluştuğu başlıklar açtık. Açtığımız başlıklar ve söz ettiğimiz konular çeşitlilik gösteriyor olsa da hepimizin ortak noktası, en yalın hâli ile söylemek gerekirse yazmayı çok sevmemiz!
Okumanızı tavsiye ettiğimiz güncel makalelerden paylaşmak istediğimiz farklı bakış açılarına kadar dopdolu bir okuma deneyimi yaşamanızı ümit ediyoruz. İçerik Bulutu’nun daveti için teşekkür eder, hepinize sağlıklı günler dileriz!
Diler Yazıcı ile Tanışın!
Herkese merhaba, Kriko ailesinden Diler ben. “Copy Cruncher” unvanıyla, şirketin editör ekibi içerisinde yer alıyorum. İş hayatına farklı sektörlerde başlasam da dotcom start-up heyecanını yaşadıktan sonra kendimi dijital dünyadan koparamadım. İyi ki de koparamamışım. 😊 Bu harika ekiple birlikte olmanın ve farklı dillerde içerik üretmenin verdiği tutkuyla işimi severek yapıyorum. Bunun çok kıymetli olduğunun da farkındayım.
Şimdi, benim gibi hissedenler için ilgiyle okunacak birkaç makalenin bağlantısını, İçerik Bulutu ekibinin bize verdiği bu şansla burada paylaşacağım. Ayrıca, şuraya da her telden çaldığım Medium hesabıma minnoş bir giriş bırakayım. Okumak isteyen, belki kapıyı aralar. Sevgiyle ve en önemlisi sağlıkla kalınız!
1. Z jenerasyonuna yakından bakış
6 yaşında bir kız çocuğu annesi olarak “Digital Native” denilen bu yükselen neslin, bizden çok farklı büyüdüğünü itiraf etmek zorundayım. Her ne kadar çabuk ilerlemek isteyen, sabırsız ve dışa dönük olsalar da son derece akıllı, değişim isteyen ve risk alan da bir jenerasyon bu Z kuşağı. Benim her daim elimin altında olan yayınlardan size bir konu için link bırakıyorum. İlki tabii ki Z kuşağı ile alakalı. Keyifle ve hayretle okuyacağınızdan eminim!
The new disruptors: Generation Z and the future of work — www.fastcompany.com
2. Dijital dönüşümün 4 aşaması
Özellikle şu son iki senede yoğun biçimde deneyimlediğimiz dijital dönüşüm kavramı, 7'den 70'e her birimizin hayatına bir şekilde nüfuz etti ve hâlen de etmekte.
Benim çok severek okuduğum yazarlardan Prof. Mohan Subramaniam'ın konuyla ilgili harika bir makalesini sizin de okumanızı çok isterim. Profesörün, dijital dönüşümün 4 basamağından bahsettiği bu yazısında, her şirketin kendinden bir şeyler bulabilmesi son derece muhtemel. Sizin için sadece bir spoiler paylaşacağım: "Etkileşimli veriden beslenen üretim ve tüketim ekosistemleri, şirketler için değer yaratır." Keyifli okumalar!
The 4 Tiers of Digital Transformation — hbr.org
3. İçerik pazarlamasında Storytelling kavramının yeri
Neil Patel ilginç bir kişilik. Wikipedia’da tanımlandığından çok daha fazlası olduğu kesin. Kendisi, içerik pazarlaması konusunda bir dahi. İçinde olduğu ekiplerden ve kurduğu şirketlerde kazandığı başarılardan ekip arkadaşlarının kendisi hakkında düşündüklerine kadar her noktada parmakla gösteriliyor.
Aşağıda linkini paylaştığım yazısını çok başarılı bulurum. Yazıda, günümüzde tanımlanan “içerik” kavramının aslında yıllara uzanan bir geçmişi olduğundan bahsediyor: Storytelling. Hikaye anlatıcılığı olarak bildiğimiz konsept aslında Neil’a göre içerik pazarlamasının atası. İçerik pazarlamasının tanımından stratejilerine kadar pek çok konudan bahsedilen bu yazı için link burada. Mutlaka okuyun derim!
Content Marketing Made Simple: A Step-by-Step Guide — neilpatel.com
4. İçerik pazarlamasına dair her şey!
Bana ayrılan süreyi sonlandırmadan önce, içerikle ilgilenenler için bu linki vermemek olmazdı. Bilmeyenler için: Content Marketing Institute’ün web sitesinde içerikle ilgili makalelerden araştırmalara, eğitimlerden organizasyon/kongre bilgilerine pek çok başlık hakkında güncel bilgiye ulaşmak mümkün. Ben sıklıkla tıklıyorum. Size de tavsiye ederim.
CMI: Content Marketing Strategy, Research, "How-To" Advice — contentmarketinginstitute.com
Mert Bekçi ile Tanışın!
Merhaba, ben Mert. İki yıla yaklaşan Kriko serüvenimde hâlihazırda “Grammar Generalist” pozisyonunda görev alıyorum. Yazmaya, yazarak içerik üretmeye, SEO uyumlu yazılar hazırlamaya Türk Dili ve Edebiyatı okuduğum üniversite yıllarımda başladım. Ne mutlu ki sevdiğim mesleği daha da profesyonel çaplı sürdürebildiğim, şahane bir şirketteyim. Çalışırken fonda müzik ya da radyo yayını çalmasını seviyorsanız ya da işitsel yayınları pazarlama alanınız olarak kurgulamayı planlıyorsanız konu ilginizi çekebilir. Evet, podcast tüm dünyada giderek artış gösteren bir alan hâline geldi… Bilgi alışverişimizi artırmak için sizi LinkedIn hesabıma da beklerim: https://www.linkedin.com/in/mert-b-3b0670161/
1. Podcast macerasında bugün neredeyiz?
2020’de podcast dinlemeye yönelik en çok artış gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu. Dijitalleşme ile beraber görsel içeriklerin şaha kalktığına yönelik benimsenmiş bir gerçek varsa da işitsel yayınlar özellikle Türkiye’deki genç kesim için bir cazibe alanı. Başta ABD’de yükselişe geçen, zamanla diğer ülkelere de yayılan podcast geçtiğimiz yıldaki kapanma sürecinde de gücünü gösterdi. Kültür, sanat, politika, moda, bilim, tarih gibi pek çok içerik üzerine yayımlanan podcast’ler dinleyen kadar üreten sayısını da artırdı. 2020’de podcast dünyada da ciddi bir yükselişe geçti. Bu nedenle yeni yayınlar kadar reklam gelirlerini de artırdı. Üstelik belki çoğunuzun da bildiği gibi Türkiye’de podcast yayını yapmaya başlayan markalar var olmaya başladı. Özellikle sektörel sohbetlerden oluşan bu yayınlar da kendi alanının dikkat çekici ve takip edilen işleri olarak görülüyor. Hâl böyleyken işitsel yayınların dijital pazarlamanın neresinde olacağına dair sorular ve yanıtlar aranmaya başladı bile. Konu hakkında Türkiye’ye dair de bilgilerin olduğu kapsamlı bir araştırma şurada: https://chartable.com/blog/2020-year-in-review
Peki ne kadar kişi, nerede, nasıl dinliyor? Bu gibi sorulara verilen yanıtlar da önemli. Mesela, hâlihazırda Amerika’da insanların %62’si bu yayınları arabada, cep telefonlarından dinliyor. Araba sürerken ya da işe giderken podcast dinlemeye yönelik veriler de tabii ki bizi şaşırtmıyor. Bu işitsel yayınların samimi ve hoş akışı reklamcıları, dijital pazarlamacıları da hareket geçirmiş görünüyor. Özellikle görsel içeriklerin arasına serpiştirilen reklamlar, kimi izleyicinin hâlâ benimsemediği bir yöntemken... Bu konuda yapılan güncel bir araştırma için de şurayı önereceğim:
Podcast Statistics: Growth and Demographic Data [October 2021] — www.buzzsprout.com
2. Bir içerik hacker’ı olarak Julia McCoy ne anlatıyor?
Dirsek çürüttüğüm alanımın dünya genelindeki kabul görmüş, popüler, önde gelen isimlerini takip etmek beni geliştirdiği kadar hobim hâline de geldi. Julia McCoy, Google sıralamalarında öne çıkmanın SEO uyumlu içerikler / yazılar hazırlayıp yayına almak ile olan alakasını ilişkilendiriyor. Dahası, bu ilişkilendirme biçimini yepyeni ve güncel verilere göre de düzenli olarak şekillendiriyor. İşin teknik süreci de bir bütünün her zaman en önemli parçalarından biri olsa da Julia McCoy, içerik üretiminin, SEO merkezli içerik yazımının da neden, ne kadar, nasıl önemli olduğunu çeşitli argümanlar ve veriler üzerinden açıklıyor. Blog adresinde bu gibi konular üzerine kafa patlatan Julia McCoy, kitap tavsiyelerinden nasıl daha iyi bir SEO yazarı olunacağına dair bildiği pek çok veriyi de paylaşıyor. Yazarın blog adresini takip etmenizi öneririm, çünkü gerçekten altı dolu ve kapsamlı yazılar yazmasını biliyor:
The Content Hacker™ Blog | Author, Content Hacker Julia McCoy — contenthacker.com
Tuğçe Arpacı ile Tanışın!
Herkese selam, ben Tuğçe Arpacı. Kriko’da “Audience Hacker” olarak görev alıyorum ve çocukluğumdan beri en büyük tutkum olan yazı yazmayı mesleğim kılabilmiş olmanın haklı mutluluğunu yaşıyorum. Günümüzde artık içeriğin her yere sirayet etmesiyle bizim de dokunduğumuz alanların yelpazesi her geçen gün çoğalıyor. Bu yüzden bu bültende sizlerle içeriğin dokunduğu alanlardan biri olan ASO süreçleri ve benim de içerik oluştururken hep kendime hatırlattığım 10x content kavramı ile ilgili keyifle okuyacağınızı düşündüğüm içerikleri paylaşacağım.
İçerik pazarlaması ve dijital dünya ile ilgili karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmak isterseniz: https://tr.linkedin.com/in/tugce-arpaci
1. App Store açıklaması: Kaçınılması gereken 5 hata
Klasik arama motoru optimizasyonundan son derece farklı olan App Store Optimizasyonu’nda (ASO) uygulamalarınızın kaybolmaması ve sürekli göz önünde bulunması için birtakım detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Uygulama optimizasyonunda diğer adımların yanı sıra başlıktan uzun açıklamaya, tanıtım yazısından uygulama alt yazısına kaliteli bir metin çalışması yapmanız da son derece önemli.
ASO için metin çalışmaları yaparken ayrıca şunlara dikkat:
App Stores Description: 5 Mistakes to Avoid — www.goodbarber.com
2. 10x içerik nasıl oluşturulur?
Kaliteli ve farklı içerik üretmek konusunda okuduğumuz, duyduğumuz pek çok fikir neredeyse aynı, öyle değil mi? Bilinen tüm bu gerçeklere sadık kalıp üstüne yenilik, orijinallik eklemek ve konuyu rakiplerden daha kapsamlı bir şekilde ele almak aslında “daha iyi” olabilmenin en basit kuralı.
“10 kat daha iyi içerik” olarak tanımlayabileceğimiz 10x content kavramının isim babası Moz’un kurucusu Rand Fishkin. Konuyla ilgili detaylara ulaşmak isterseniz:
How to Create 10x Content — Best of Whiteboard Friday - Moz — moz.com
Anastasiia Nikitina ile Tanışın!
Merhabalar, ben Anastasiia Nikitina. İsmime aldanmayın; çocukluğumdan beri İstanbul'da yaşıyorum, yaklaşık 10 yıldır dijital pazarlama sektörünün içerisindeyim ve bu sürenin yarısından fazlasını Türkçe (evet, evet, Türkçe!) içerik yazarak geçirdim. Kriko'da “Community Wizard” olarak çalışıyorum ve bu şahane ekibin bir parçası olmaktan çok ama çok mutluyum. Ben de tıpkı Tuğçe gibi, benim için en keyifli hobilerden biri olan yazı yazmayı mesleğim hâline dönüştürmüş olmanın ve hayatta en keyif aldığım şey üzerinden para kazanmanın gururunu taşıyorum. Bu ayki bültene özellikle ajans çalışanlarının ve içerik üreticilerinin keyif alarak tüketeceğini düşündüğüm iki içerikle katkıda bulunmak isterim.
LinkedIn profilime buradan https://www.linkedin.com/in/anastasya-topcu/ ulaşabilirsiniz, herkese şimdiden keyifli okumalar :)
1. Mevcut müşteriye veda etme vakti gelmiş olabilir mi?
Ajans çalışanları olarak çoğu zaman hizmet verdiğimiz müşterileri tabiri caizse "elimizden kaçıracak" adımlar atmamaya ekstra özen gösteriyor, sahip olduğumuz her bir markaya olabildiğince en uzun hizmeti vermeyi ve onlarla birlikte uzun yıllar aynı yolda yürümeyi arzuluyoruz. Bununla birlikte her danışmanlık şirketinin hayatında, çoğu zaman ismini telaffuz etmekten kaçınsa da çalışmaktan bir hayli yorulduğu ve verimden çok hasar aldığı markaları maalesef olabiliyor. Burada en önemli nokta, marka ile tam olarak bu bahsettiğim noktaya gelip gelinmediğini tespit edebilmek ve bu zorlu kararı alabilmek oluyor. "Birlikte çalıştığınız müşteriye veda etme zamanı gelmiş olabilir mi?" konulu, marka - ajans ilişkisine bambaşka bir perspektiften bakan bu yazı, tam olarak buna parmak basıyor. Özellikle ajans kıdemlilerinin ve danışmanlık hizmeti emektarlarının keyifle okuyacağı kesin :)
Is It Time to Say Goodbye to Your Current Client? - Copyblogger — copyblogger.com
2. Rakip içerik analizi: Nedir, nasıl yapılır?
Biz içerikçiler olarak bir içerik üretimine başlamadan öncelikli olarak söz konusu konu ile ilgili anahtar kelimelere, aranma hacimlerine ve bu anahtar kelimeleri içerik pazarlaması stratejilerimiz çerçevesinde en iyi nasıl şekilde kullanabileceğimize odaklanıyoruz.
İçerik üretim sürecinin bir diğer kısmı var ki, o da en az bu analiz kadar kıymetli: Rekabetçi içerik pazarlaması analizi. Kaliteli, farklı ve özgün içerik üretebilmenin en kritik noktalarından birinin, rakip içerik analizi yapmaktan geçtiğini artık hepimiz biliyoruz.
Peki rakiplerin içerik stratejilerini incelerken nelere dikkat etmeli?
Rakip içerik analizi yaparken hangi adımlar izlenmeli? Bu analizi yapmak size ne kazandıracak?
Tüm bu konuların detaylı olarak ele alındığı, kapsamlı rakip içerik pazarlaması analizi check-list'inin özellikle içerik üreticilerinin dikkatini çekeceğini düşünüyorum.
How To Do a Competitive Content Marketing Analysis — contentmarketinginstitute.com
Kriko editör ekibinin 4 üyesi olarak bize ayrılan sürenin sonuna geldik. Umarız içerik yazımı, SEO, dijital pazarlama gibi alanlar üzerine aktardıklarımız bize olduğu kadar size de yeni kapılar açar. Hoşça kalın!